top of page
  • Facebook

Hormonale balans

Bij een hormonale disbalans heb je een tekort of teveel van een bepaald hormoon. Zelfs kleine veranderingen kunnen gevolgen hebben voor het volledige lichaam.

Sommige hormoonspiegels schommelen op een natuurlijke manier doorheen de jaren en zijn een gevolg van de menopauze. Wanneer dit niet het geval is, en er sprake is van een chronische hormonale disbalans, heeft dit een negatieve invloed op jouw lichaam en je gezondheid. 

 

Cortisol

Cortisol is een hormoon dat een essentiële rol speelt bij verschillende functies in het lichaam. Het werkt ontstekingsremmend, is belangrijk voor een gezond slaappatroon, ons metabolisme en reguleert de bloeddruk. 

 

Een teveel aan cortisol kan leiden tot o.a.:

 

- Te hoge bloeddruk

- Gewichtstoename 

- Slecht slaappatroon en vermoeidheid

- Verhoogde kans op hart- en vaatziekten

- Overgewicht - vooral abdominaal

- Grotere eetlust/cravings 

- Spijsverteringsproblemen

- Afname spierkracht en verminderde spiermassa

- Verzwakt immuunsysteem

 

Een tekort daarentegen leidt tot:

 

- Vermoeidheid

- Onverklaarbaar gewichtsverlies

- Lage bloeddruk

- Concentratieproblemen

- Duizeligheid

 

Met een cortisol test kunnen we je cortisol level meten en op basis hiervan leefstijl aanpassingen maken.

 

Progesteron

Een ander belangrijk hormoon die we bij de Voedingspraktijk meten is het vrouwelijke hormoon progesteron. Progesteron zorgt voor een gezonde werking van de schildklier, een goede slaapkwaliteit en wordt vaak ook het kalmerende hormoon genoemd. Veel vrouwen kampen met een tekort, en dit uit zich in: 

 

- Een onregelmatige cyclus

- Slaapproblemen 

- Angsten

- Prikkelbaarheid en stemmingswisselingen

- Zware menstruatie en PMS

- Herhaalde miskramen

 

Testosteron

Bij mannen controleren we testosteron. Een hormoon onmisbaar voor de spieren, de huid, de botten, de hersenen en de prostaat. Testosteron heeft een invloed op  de vet regulatie en -opslag, het bloedsuikergehalte en de bloeddruk, het stimuleert de aanmaak van beenmerg, en beïnvloedt de botdichtheid en groei van de spieren. 

 

DHEA

Ook het hormoon DHEA (dehydroepiandrosteron) wordt gecontroleerd tijdens een hormoon check. De productie van DHEA begint langzamerhand af te nemen vanaf de leeftijd van 30 jaar. DHEA wordt vaak het anti-stresshormoon genoemd, dit omdat van zodra cortisol geproduceerd wordt, er ook DHEA in het lichaam gevormd wordt. DHEA controleert dus de hoeveelheid cortisol. Naast deze regulerende werking, zijn er aanwijzingen dat DHEA het afweersysteem ondersteunt, je geheugen kan verbeteren en overgewicht helpt te verminderen. 

 

Met een hormoon check kunnen we dus aan de hand van een eenvoudige speeksel test controleren of je hormonen in balans zijn. Wanneer dit niet het geval is, stellen we een plan op om je hormonale balans te herstellen. 

Image by 青 晨
bottom of page